Ce inseamna „tinuta decenta” la BAC?

Preluat din arhiva personala

Multi dintre noi se intreaba ce reprezinta „tinuta decenta” stipulata in regulamentele scolare si ce implicatii au obiectele vestimentare pe care le purtam in timpul examenelor si mai precis in timpul sustinerii lor. In acelasi timp ne intrebam daca nu cumva gusturile noastre in materie de haine si interesele maruntilor din educatie intra in conflict, iar noi trebuie sa gasim o solutie prin care sa nu pierdem examenul de „maturitate”.

Pentru aceste dileme pe care 3/4 elevi le au in preajma bacalaureatului acest articol sper sa se dovedeasca a va fi util voua, dragi elevi si eleve. Acesta proneste de la o problema pe care azi, la Liceul cu Program Sportiv Bacau am intampinat-o cand portarul unitatii de invatamant si profesoara mea de limba romana mi-a atras atentia sa nu „mai vin asa imbracat la examen” si ca „daca aceasta este tinuta decenta la tine, domnule elev”. Desigur mistoul ieftin si prostia m-au facut sa iau foc nu la propiu, dar la figurat si sa avem un schimb de replici dure finalizat cu „obstructionarea accesului unui elev intr-un examen pe motive nefondate constituie infractiune si in consecinta o sa apelez la ajutorul politiei”.

Preluat din realitatea.ro

Dupa toata aceasta sceneta care nu a fost asa de dura, zic eu pentru ca in Marea Britanie 14 elevi refuzati sa intre la cursuri pe acelasi motiv au venit in fuste la scoala, acesta constituind un manifest adresat la ineptiile educationale. Articolul in care puteti citi mai multe despre respectivul incident vi-l las aici.

Cu DEX-ul in mana

Asadar sa revenim la oitele noastre din educatie si sa definim decenta printr-o citire atenta a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, disponibil si online pentru cine nu are acces la unul in format fizic.

Deci daca cuvantul utilizat si pe care l-am regasit in DEX are o definitie relativa si ce lasa loc de interpretari ale persoanei care alege sa poarte o astfel de tinuta inseamna ca nu ni se poate interzice accesul in examen.

Regulamentele vorbesc …

In Statutul Elevului, lege organica aprobata prin Ordin de Ministru OM 4742/2016 la art. 14 alin. c sta scris:

„ Elevii au urmatoarele îndatoriri:

a avea un comportament civilizat si de a se prezenta la scoala într-o tinuta vestimentara decenta si adecvata si sa poarte elemente de identificare în conformitate cu legislatia în vigoare si cu regulamentele si deciziile unitatii de învatamânt preuniversitar. Tinuta vestimentara sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul scolii;

Statutul elevului om 4742/2016 – ministrul educatiei nationale

Prin urmare vedem ca legea nu vorbeste de o anumita uniforma sau tinuta standard aceasta ramanand la aprecierea elevului sau celui care poarta tinuta.

Ce spun reprezentantii elevilor?

Asadar, am luat azi, telefonic legatura cu Petru Apostoaia, presedintele Consiliului National al Elevilor din Romania si i-am cerut o pozitie in acest sens pe care o voi reda in cele ce urmeaza:

Extras din conversatia dintre Olteanu Cosmin si Apostoaia Petru, presedintele CNE din 10 iunie 2019 ora 14:50

Asa cum ne comunica si dl Petru Apostoaia pantalonii scurti nu reprezinta o „tinuta indecenta”, iar aceasta in mod clar poate duce la suspiciuni de frauda, insa orice supraveghetor din sala de examen poate verifica prezenta sau din contra absenta unor semne, dispozitive si alte metode prin care se poate produce fraudarea examenului de bacalaureat de catre un elev.

Ce spun avocatii?

Iurie Alexandru ne-a raspuns la dilema noastra si ne-a declarat ca:

Nu, nu scrie undeva ca trebuie sa ai x tinuta. Moral, esti obligat sa ai o tinuta cat mai eleganta (nu costum, nu foarte elegant), insa nu poti sa mergi la examen, care-ti decide viitorul, ca la piscina. Incearca o camasa, o pereche de pantaloni (nu blugi), pantofi, ceva cat mai office. Crede-ma, conteaza lucrurile astea. 

Iurie alexandru, avocat

Prin urmare in concluzie dragi elevi si eleve pantalonul scurt, un tricou sau alte obiecte vestimentare prin care nu se scot in evidenta forme si parti ale corpului ce pot duce spre ideea de sex nu sunt considerate „indecente” si puteti merge linistit la examen.

In cazul in care nu sunteti lasat sa mergeti in sala de examen sunati la 112 sau la Politie pentru ca aceste fapte constituie infractiuni grave.

Vezi și

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: