Comunicat de presa: Reactie la clipul “Incerc meniuri din culturile satanice”, realizat de Dorian Popa

Asociatia ROPAGANISM isi exprima ingrijorarea in legatura cu promovarea in spatiul public a unor stereotipuri discriminatorii in legatura cu traditiile satanice, parte a comunitatii spirituale pagane si politeiste.


Membrii nostri din traditiile intunecate sunt nemultumiti si ne-au cerut sa reactionam cu privire la publicarea pe canalul Youtube a videoclipului realizat de Dl. Dorian Popa “Incerc meniuri din culturile satanice”, in care realizatorul se straduieste sa produca un pamflet impotriva comunitatii satanice cat si a celor ce se identifica “satanisti”. Cu toate ca pe alocuri exprimarea dlui Popa este confuza, vom incerca sa extragem ideile principale din scriptul clipului.
0.47 – “mancaruri pe care – imi cer scuze ca folosesc acest cuvant, nu-mi prea place, dar trebuie sa o fac, satanistii le mananca zilnic”.
Faptul ca cineva trebie sa isi ceara scuze pentru ca foloseste cuvantul “satanist”, ca si faptul ca altcuiva s-ar putea “sa nu-i placa” constituie o atitudine discriminatorie. Reamintim ca, exact la fel ca si dl. Dorian Popa, practicantii romani ai traditiilor Satanice sunt cetateni ai acestui stat si, la fel ca si dl. Dorian Popa, platitori de impozite, alegatori cu drept de vot, etc. Deci ar trebui sa beneficieze de protectie impotriva atitudinilor discriminatorii.

Neclaritati privind etica fiscala

Vorbind despre impozite, reamintim ca, spre deosebire de structurile institutionale ale cultului majoritar pe teritoriul Romaniei, practicantii traditiilor non-abrahamice, inclusiv cei din traditiile satanice NU beneficiaza de nici un fel de facilitati fiscale in legatura cu practica spirituala. De ce atunci ar “beneficia” de discriminare si promovarea unor stereotipuri negative?
Vorbind, de asemenea, despre impozite, nu putem sa nu ne intrebam daca Dl. Popa a primit o gratificare (in bani sau in natura) pentru aparitia in videoclipul Dumnealui a unor logouri de produse alimentare si daca a primit aceasta gratificare – va fi ea declarata la ANAF si impozitata?
0.58 – “in canalizarea nu stiu care stau nu stiu care satanisti, deja aveau nume, lor”.
Descrierea practicantilor traditiilor satanice ca niste fiinte subumane, care traiesc in canalizare este eronata si defaimatoare.
Pentru restabilirea adevarului precizam ca in majoritatea cazurilor satanistii, ca oricare alt roman, inchiriaza locuinte pe care platesc mai mult de trei sferturi din venitul lunar, intr-o tara in care pentru a detine o locuinta este nevoie fie sa-ti moara o ruda draga, fie sa recurgi la acte de coruptie pentru a obtine banii cu care sa-ti cumperi casa. Iar daca cineva, satanist sau nu, “locuieste” in canal, atunci este probabil vorba despre un caz social si nu ar trebui SUB NICI O FORMA sa fie obiectul vreunei ironii.
1.43 – “treaba devine scarboasa rau de tot” (referitor la mancare) este promovata ideea ca practicantii traditiilor intunecata mananca lucruri scarboase.
De asemenea, in acelasi videoclip, la minutul 2.04 putem vedea o angajata Mega Image, aranajand foarte relaxata marfa in fundalul scenei filmate. Cunoscand faptul ca filmarea pe spatiul comercial in orice suprmarket si hyprmarket este interzisa din motive de securitate, pare evident ca acest clip a fost realizat cu acordul celor din conducerea retailerului mentionat si chestionam public compania MegaImage cu privire la sprijinirea deschisa a discriminarii impotriva unei categorii de consumatori (satanistii isi fac cumparaturile si de la MegaImage, la fel ca orice alt cetatean cu nevoi de cumparare). Asadar, ii intrebam direct pe cei de la MegaImage:

 • filmarea clipului Dlui Popa pe spatiul comercial MegaImage s-a facut cu stirea managementului si la ce nivel (manager de magazin, director de relatii publice sau ce altceva)
 • au cunoscut sefii lantului comercial intentiile defaimatoare ale Dlui Popa? Si daca le-au cunoscut, au fost de acord cu ele?
 • au existat implicatii financiare (plati, altele decat pentru produsele comerciale, achitate la casa de marcat) ale intelegerii dintre D. Popa si reprezentantii MegaImage? Daca au existat, in ce au cosntat acestea?
  Aceleasi intrebari se aplica si pentru companiile Dr. Oetker si Raureni, ale caror logo-uri apar in videoclip.
  3.57 – “ce urat – nici nu mai vreau sa mai zic cuvantul asta , ca deja mi se pare ca suna urat si prea mult in Vlogul asta” – defaimare, insulta si discriminare.
  6.24 – “am auzit ca acesti satanisti foarte dubiosi sunt. Fereasca dumnezeu (care? Ca unii nu credem pur si simplu in existenta expresiei abrahamice a Divinului) sa-i cunoasteti vreodata” – promovarea unor atitudini ostile impotriva practicantiilor traditiilor intunecate si de asemenea din nou promovarea unor stereotipuri de perceptie negativa.
  5.22 – 11.50 – promovarea ideii ca “mancarea satanista” (cumparata din MegaImage si pe alocuri cu sigla acestei companii – este MegaImage un magazin satanic, pana la urma?) este “scarboasa” si “bullshit” (ambele cuvinte apar in scriptul videoului in intervalul monitorizatsi de asemenea ca atitudine generala autorul exprima idei din aceasta categorie: “mancarea satanica – orice ar insemna asta – are un gust rau, iti vine sa vomiti de la ea, etc.)

  Promovarea mesajului ca satanismul ar fi ceva in acelasi timp derizoriu si periculos

  8.50 – “arza-v-ar focul de s…s…s… cum va numiti voi” – instigare la violenta.
  12.03 – “si cu asta am scapat si de cina satanistica, sau satanista, sau cum s-o spune – nici nu vrem sa stim” – decodificat, limbajul, atat cel verbal, cat si cel non verbal al realizatorului promoveaza mesajul ca satnismul ar fi ceva in acelasi timp derizoriu si periculos.
  12.34 – “ultimul fel de mancare pe care nebunii acestia, supranumiti satanisti, il mananca, este inghetata de caramel, Johnule” (nu e clar cine este John, dar acest personaj despre care putem presupune ca este un prieten imaginar al autorului este mentionat pe tot parcurusl videoclipului, mai des chiar decat cuvantul satanist, pe care se pare totusi ca dl. Popa are o retinere sa-l pronunte). Afirmatia ca satanistii ar fi “nebuni” este in mod clar o insulta. La fel ca in orice alta categorie de populatie, unii satanisti pot suferii de probleme mentale, asa cum atii pot suferi de boli digestive, cardio-vasculare, osteo-articulare sau cancere. Dar aceasta nu ar trebui sa fie un motiv de ironii si discriminare asa cum este cazul de fata. In incheiere amintim ca practicantii traditiilor satanice sunt o categorie de populatie a acestei tari si ca pomovarea stereotipurilor de perceptie negativa cu privire la ei afecteaza coeziunea sociala a Romaniei, aceasta fiind o componenta estentiala a strategiei nationale de securitate, clamata in toate documentele oficiale ale tarii.
  Pana la urma, dincolo de texte de legi, communicate, politici publice si strategii oficiale ramane o intrebare simpla: daca ii dam la o parte pe pagani, ii dam la o parte pe membrii etniei rrome, pe etnicii turci, pe lipoveni, pe atei, pe oamenii imobilizati din diverse motive in scaune rulante, pe nevazatori, pe cei ce traiesc sub pragul saraciei si pe cei din mediul rural, pe gay si asa mai departe, daca facem, deci, toate aceste lucruri – CINE o sa mai fie atunci Romania?
  Asociatia ROPAGANisi rezerva dreptul sa sesizeze autoritaitle cu privire la demersul “jurnalistic” al dlui Dorian Popa.

CONSILIUL DIRECTOR
Presedinte,
Cosmin Olteanu

06.07.2019.

https://www.facebook.com/ROPAGANISM/photos/pcb.2393364114280908/2393363670947619/?type=3&theater
https://www.facebook.com/ROPAGANISM/photos/pcb.2393364114280908/2393362064281113/?type=3&theater

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.