„Nu vezi că nu ești pe un drum îngust,
atât de groaznic de spini?
Aceasta este calea dreptății,
Tho după ea, dar puține întrebări.

Și nu vedeți acel drum împletit împletit,
care se află peste acel crin levit?
Aceasta este calea răutății, pe care
unii o numesc drumul către cer.
Și nu vedeți că drumul
ăla bun
, care se învârtește în jurul fernie brae? Acesta este drumul spre Taramul Elfilor corect,
Unde tu și cu mine în această noapte maun gae.

Thomas Rhymer: Child Ballad 37C, 11-13

Paganismul este în mod celebru o religie a Naturii, dar ce înseamnă asta de fapt?

Imaginea religiei primitive pictată de Golden Bough a lui James Frazer este de un mit criminal competitiv care informează ordinea socială. Cu alte cuvinte, succesiunea anotimpurilor spune o poveste în care regele de vară este ucis de fratele său-fiu la împlinirea anului. Aceasta este înțelegerea Păgânismului care definește Wicca modernă și frații săi. Este părerea despre Păgânismul omului răpitor care a predominat în anii 1960 și a dat naștere celebrei cărți a lui Robert Graves, Zeița Albă .

Rev. Cosmin Olteanu la o masa cu cativa frati. Arhiva Personala

Alternativ, există părerea Păgânismului bazată pe teoria Gaiei și psihologia jungiană. Aceasta vede societatea umană ca dezvoltând sisteme de autoreglare legate de creșterea evolutivă, iar religia este unul dintre aceste sisteme de reglementare, cu Zei și Zeite, fiind manifestări ale conștiinței noastre unice umane în contextul legăturii noastre sociale. Există chiar și o părere a religiei care concepe zeitatea ca o manifestare directă a legăturii sociale.

Majoritatea conceptului de „religie a Naturii” a oamenilor care vorbesc în limba engleză este informată de viziunea romantică a Naturii ca o stare irațională de inspirație instinctivă. Acesta este Păgânismul lui Alfred Lord Tennyson și William Butler Yeats, la fel de popularizate în muzica lui Loreena McKennit, Omnia, Faun etc. punți. Presupune că Natura este ceva dincolo de rațiune și agenția gândirii umane; trebuie să fii mai degrabă decât să crezi.

Desigur, opusul acestei abordări instinctive, romantice, este abordarea autoritară. Aceasta încearcă să stabilească metode sau texte autoritare care pot servi Păgânismului în același mod în care scripturile sacre servesc religiile cărții. Nu este nevoie de multă gândire pentru a vedea că această abordare adoptată în diferite moduri de către cei care încearcă să se definească ca aderând la o tradiție specifică, se îndepărtează de realitatea de a fi o „religie a Naturii”. La urma urmei, o religie a Naturii este una care se bazează pe Natură. A te baza pe carte te duce in dogmatism, pierzand ideea si diluand esenta in concepte vagi si limitate. Practica voastra sa fie sincera si umila, nu sa o impopotonati cu cuvinte multe si lipsite de sens. Zeii va stiu, va stiu goi. Parvenismul si impresionismul merg la oamenii a caror minte e slaba, nu la Zei.

Totuși, să îți bazezi religia pe Natură denota mai multa implicare decât poate ti se pare. Nu e suficient să meditezi la pădurile răcoroase și pâraiele de munte, să simți intensitatea fierbinte a deșertului ca fundament pentru propriul suflet sau rapiditatea luminării ca rapiditatea propriului tău gând. Nu este atât de ușor cum sugerează imnul creștin atunci când încearcă să ne pună în gură cuvintele:

Mă leagă de mine astăzi
de virtuțile cerului
strălucitor, de raza glorioasă care dă viață soarelui,
de albul lunii,
parcă, fulgerul fulgerului,
șocurile tempeste ale vântului vârtej,
pământul stabil, marea adâncă de sare, în
jur vechile stânci eterne.

IMN CRESTIN

Să presupunem că gândirea la o Natură idealizată este aceeași cu a fi în ton cu Natura ne duce la concluzia că „a-ți plăcea” un articol pe Facebook este aceeași cu a susține o cauză politică. A urma o religie bazată pe Natură înseamnă a ne concentra asupra a ceea ce este dincolo de percepțiile și preconcepțiile noastre. Insistă asupra faptului că suntem definiți prin locul și acțiunile noastre chiar dacă ne putem modifica locul și acțiunile prin mijloace neliniare și analogice (aka magice).

Ca și în cazul tuturor, există argumente pro și contra.

Pe de o parte, poți ști întotdeauna unde stai, în timp ce pe de altă parte îl poți schimba întotdeauna. Dacă ai făcut lucruri rele atunci de fapt ești o persoană rea. Dacă ai făcut lucruri bune, atunci de fapt ești o persoană bună. Desigur, definirea „bunului” și „răului” este un cuptor cu totul diferit de pește semi-putred. Să punem acest lucru în termeni culturali, din motive de claritate. Dacă vorbiți o limbă celtică, îmbrăcați-vă ca un celt și spuneți povești celtice, atunci puteți spune că sunteți celt. Dacă locuiești aproape de pământ și poți comunica cu animalele, atunci ești de fapt un copil al Naturii. Aceasta nu include naveta la locul de muncă sau vizionarea televiziunii în realitate. Pentru a urma o religie a Naturii trebuie să ne punem în relație religioasă cu lumea naturală.

Fotografie de Artem Beliaikin pe Pexels.com

Acum aș putea continua să gândesc ce înseamnă această relație religioasă cu lumea naturală într-un mod practic prin exerciții intelectuale, dar nu trebuie. Avem câteva indicii foarte bune despre cum arată acest lucru din fiecare religie tradițională păgână din lume. În fiecare caz, vedem povești legate de triburi individuale cu reperele regiunii lor locale, prin agenția de Zei și Zeițe. Nu contează dacă este o poveste despre Coyote printre Cheyenne sau un porc uriaș printre irlandezi, fiecare poveste se raportează întotdeauna la peisajul imediat al oamenilor care o spun. El leagă un popor de peisajul său în același mod în care strămoșii divini leagă un popor de Zeul lor printr-un strămoș care este pe jumătate Zeu.

În America de Nord, este ușor ca păgânii să urmeze o tradiție europeană să privească ruinele literaturii păgâne ca ocupând un loc în afară de peisajul nostru modern, așa cum creștinii moderni văd Ierusalimul ca un simbol al orașului lui Dumnezeu și nu metropola înfocată pe care o are astăzi. Este doar atât de abstract și simbolic, dar această perspectivă este foarte nepagână.

Zeii și Zeițele noastre sunt în corpurile noastre, în mintea noastră, în comunitățile și în grădinile noastre. Afrodita este în sexul la fel de Ares este în ring de box cu combatanți. Zeus este în fiecare lider socio-politic de succes la fel cum este Hermes pe fiecare piață. Cel puțin efectele numărului lor divin sunt în fiecare dintre aceste locuri, dacă nu chiar ele însele într-un mod esențial. Acum, vorbesc în mod specific în ceea ce privește tradiția greco-romană, astfel încât ceea ce spun este coerent, dar principiul se extinde prin orice tradiție.

În ceea ce privește tradiția, este important de menționat că nu trebuie să ne permitem să fim prea strâns legați de înțelegerea unei tradiții date. Paragraful de mai sus se limitează la o singură tradiție ca exercițiu mental, dar în contextul vieții noastre cotidiene nu ne putem permite să ne orbim de ceea ce este în afara unei loialități imaginate față de o anumită tradiție. Loialitatea noastră trebuie să fie față de oamenii și Zeii noștri, în primul rând, orice se dezvăluie a fi. Uneori, se pare că oamenii respectă o tradiție, deoarece le oferă un sentiment de certitudine, cumpără Ceea ce este atât de complet acolocă te poți baza pe ea pentru a fi ea însăși. Cu alte cuvinte, nu vă faceți griji dacă lucrurile par contradictorii sau ciudate. Ei nu trebuie să aibă sens într-un mod intelectual, atât timp cât au sens într-un mod profund, emoțional.

În cele din urmă, toate acele înțelegeri diferite ale religiei Naturii sunt exacte în felul lor, în funcție de modul în care îl privești. Este ca și oamenii orbi și elefantul – o adevărată parabolă a Păgânismului. Important este că nu numai că găsim acel sentiment de apartenență care ne permite să știm că ne-am găsit locul și oamenii, dar, de asemenea, îl urmărim indiferent de ce și îl lăsăm să ne informeze viața. Aceasta este acasă oriunde ar putea fi fizic sau spiritual. Într-un fel, acest lucru se eliberează prin faptul că acest sentiment ne poate conduce în orice direcție dată și poate oferi un sentiment de egoism real, dar într-un alt mod este nemilos de tiran, deoarece înseamnă că ceea ce suntem în mod individual este dincolo de propria noastră determinare de sine. Ne pune pe noi un enorm obiect pentru a ne percepe pe noi înșine, asa ca ma rog ca Zeii sa va lumineze sufletul si mintea spre desavarsirea spirituala! Nu uitati sa iubiti si sa fiti iubiti, sa traiti si sa lasati pe altii sa traiasca, sa fiti una cu voi si in pace deplina.

Binecuvantati sa fiti in numele Zeilor nostrii! 

Rev. Olteanu Cosmin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.