Dreptul femeilor in societatile politeiste antice

Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, celebrata anual pe data de 8 martie, vom prezenta o lista a drepturilor femeilor in societatile pagane din perioada antica si clasica a Istoriei noastre.

Această ilustrare, dintr-o traducere medievală (c. 1310) a Elementelor lui Euclid, este de remarcat în faptul că arată o femeie care învață geometria studenților de sex masculin.

Drepturile legale ale femeilor se referă la drepturile sociale și umane ale femeilor. Una dintre primele declarații privind drepturile femeilor a fost Declarația sentimentelor. Poziția dependentă a femeilor în dreptul inițial este dovedită de dovezile celor mai vechi sisteme.


În legea mozaică, pentru problemele monetare, drepturile femeilor și bărbaților erau aproape exact egale. O femeie avea dreptul la propria proprietate privată, inclusiv pământ, animale, sclavi și servitori. O femeie avea dreptul să moștenească orice i-a fost legat de cineva ca dar de moarte, iar în lipsa fiilor ar moșteni totul. De asemenea, o femeie și-ar putea lega lucrurile față de alții ca un cadou pentru moarte. Odată cu moartea intestinului, proprietatea unei femei ar fi moștenită de copiii ei dacă i-ar avea, de soțul ei dacă era căsătorită sau de tatăl ei, dacă ar fi single. O femeie putea să dea în judecată în instanță și nu avea nevoie de un bărbat care să o reprezinte.

În unele situații, femeile aveau de fapt mai multe drepturi decât bărbații. De exemplu, femeile captive trebuiau răscumpărate înaintea oricărui bărbat captiv. Chiar dacă fiii au moștenit proprietatea, aceștia aveau responsabilitatea de a-și susține mama și surorile din moșie și au trebuit să se asigure că atât mama cât și surorile au fost îngrijite înainte de a putea beneficia de moștenire și dacă acest lucru a fost șters. moșie, băieții trebuiau să-și suplimenteze veniturile din altă parte.

Când a fost vorba de activități religioase sau sacramentale specifice, femeile aveau mai puține oportunități sau privilegii decât bărbații. De exemplu, în cazuri monetare sau de capital, femeile nu ar putea servi drept martori. O femeie nu a putut servi drept kohen în Templu. O femeie nu putea servi drept regină, monarhul trebuia să fie bărbat. Un divorț nu putea fi acordat decât de soț, moment în care va primi Ketubah și restituirea unor porțiuni importante din zestrea ei. Jurământul unei fete necăsătorite cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 12 ani și șase luni ar putea fi anulat de tatăl său, iar jurământul unei soții care a afectat obligațiile conjugale poate fi anulat de soțul ei; vinovăția sau inocența unei soții acuzate de adulter ar putea fi testată prin procesul Sotah, deși acest lucru nu a avut succes decât dacă soțul era nevinovat de adulter, iar fiicele nu puteau moșteni decât în ​​absența fiilor.


Legea mesopotamiană


În Mesopotamia Antică, statutul juridic al femeilor era legat direct de modul în care femeile erau caracterizate în societate. Cele mai multe mențiuni ale femeilor au avut legătură cu fertilitatea, proprietatea sau sexul și aceste legi au dictat atât gravitatea pedepsei, cât și modul în care situația a fost gestionată de comunitate pe baza statutului social al persoanei în cauză. Datorită Codului Hammurapi / Hammurabi, putem vedea că femeile din aceste societăți aveau drepturi limitate atunci când venea vorba despre divorț, fertilitate, proprietate și sex.

O modalitate de a examina statutul juridic al femeilor în conformitate cu Codul Hammurabi este prin examinarea legilor referitoare la moștenire. În lipsa unei zestre, fiicele trebuiau incluse în moștenire după moartea tatălui lor și aveau drepturi legale de a colecta o parte din bunurile mobile din casa paternă. Putem vedea că femeile ar putea moșteni bunuri sau bani de la tatăl sau mama lor, creând un nivel de egalitate juridică pentru bărbați în societatea mesopotamiană, prin faptul că valoarea moștenirii sau a zestrei le aparține personal. Dacă o femeie căsătorită a murit, zestrea ei avea să fie împărțită între copii și să nu se întoarcă la tatăl ei.

Dacă a apărut o situație în care soția de rangul întâi al unui bărbat care are, de asemenea, copii pe care nu-i crește sau nu-i recunoaște ar trebui să moară, ea are dreptul legal să primească atât zestrea, cât și înțelegerea căsătoriei, să își păstreze reședința în casa soțului său și să treacă. pe propria proprietate a copiilor ei. Existau limite pentru drepturile ei legale prin faptul că nu avea voie să-și vândă casa soțului decedat. Femeile sclave în cauză, împreună cu oricare dintre copiii ei, ar fi eliberate. Dacă copiii sclavilor aveau cu stăpânul gospodăriei ar fi fost recunoscuți de el ca fiind propriii săi copii, la moartea sa, moșia ar fi fost împărțită în mod egal între copiii femeii sclave și soția din primul rang. Sursele folosesc aceste exemple legale pentru a arăta că copiilor nu li s-a acordat mai mulți sau mai puțini bani doar pe baza clasamentului societal al mamei lor.

Un alt mod prin care putem examina statutul juridic al femeilor în societatea mesopotamiană este prin drepturile lor de fertilitate. Aici vedem legile care clasifică femeile în funcție de statutul lor social. Dacă o nobilă ar bate o femeie însărcinată atât de grav, încât și-a greșit copilul, el ar fi obligat să plătească restituirea. Valoarea compensației a fost determinată de statutul social al mamei care se aștepta, zece sicli de argint pentru fătul unei femei nobile, cinci pentru fătul unei femei din clasa obișnuită și două pentru fătul unei sclave a nobilului.

Prin lentila asaltului, putem descoperi în continuare drepturile legale ale femeilor mesopotamiene. Bărbaților li s-a aplicat pedepse pentru crimele pe care le-au comis. Codul lui Hammurabi a dictat că dacă un tată își violează fiica, el va fi alungat din oraș. Pedeapsa dictată pentru un bărbat care violează o mireasă virgină în perioada de logodnă pentru care încă locuiește cu familia este mult mai aspră. În această situație, violatorul este executat, iar femeia are voie să se elibereze.

Legile care reglementează sexul sunt de asemenea importante în dreptul mezopotamian. Adulterul, văzut ca o crimă împotriva comunității și a moravurilor ei. Deși soțul nu avea dreptul la nicio compensație financiară sau la dreptul de a diminua pedeapsa soției sale în conformitate cu legea, el a putut-o salva de la executare. Dacă o soție a unui alt bărbat a fost prinsă cu un alt bărbat, Codul Hammurabi afirmă că ar trebui să fie executați împreună, cu excepția cazului în care soțul își permite soției sale să trăiască, caz în care regele ar ierta și bărbatul cu care s-a angajat în relații. Dacă un soț își acuză soția de adulter fără să o prindă în act, tot ce trebuie să facă este să-și jure nevinovăția în jurământul lui Dumnezeu. Dacă este acuzată de cineva care nu este soțul ei în aceleași circumstanțe, ea trebuie să se supună războiului Divinului pentru a-și demonstra nevinovăția față de soțul ei.

Ardezie de bazalt ridicată de regele Hammurabi și înscrisă cu codul legii.
Deși legea mesopotamiană permitea unei femei să funcționeze singură, norma societală era să acționeze sub conducerea unui membru al familiei de sex masculin, cum ar fi un frate, un soț sau un fiu adult. Rareori femeile singure erau responsabile de gospodăriile lor fără influență masculină.

Legea egipteană

Ardezie de bazalt ridicată de regele Hammurabi și înscrisă cu codul legii.


În Egiptul Antic, legal, o femeie împărtășea aceleași drepturi și statut ca un bărbat – cel puțin teoretic. O femeie egipteană avea dreptul la propria proprietate privată, care ar putea include terenuri, animale, sclavi și slujitori etc. Avea dreptul de a moșteni orice i-a fost legat, precum și de a-și lega bunurile celorlalți. Ea putea să divorțeze de soțul său (pe baza căruia toate bunurile care îi aparțin – inclusiv zestrea – au fost readuse în proprietatea sa unică) și să dea în judecată în instanță. Un soț poate fi infundat și / sau amendat pentru că și-a bătut soția.

Atunci când a fost vorba despre drepturile legale ale femeilor din Egiptul antic, acestea păreau să se bucure de o varietate de mai multe drepturi decât celelalte omologii lor feminine. La suprafață, ar fi ușor să scriem spunând că femeile și bărbații aveau drepturi egale atunci când privim nivelul de suprafață al drepturilor lor, dar dacă ar trebui să privim imaginea mai mare, imaginea este tăiată. O viziune interesantă asupra poziției legale a femeilor este practicarea criminalității și a pedepsei. Când privim prin lentila adulterului putem vedea ce efecte ar avea asupra statutului legal al unei femei. Adulterul nu a fost privit doar ca o formă de crimă care i-a pus proprietatea în pericol, ci și ca o crimă morală / eșuată. Când bărbații și femeile au comis adulter, a fost o încălcare clară a contractelor lor de căsătorie și a altor forme de contacte publice și personale, cum ar fi testamentele. În funcție de diferitele surse din subiect, ar putea rezulta o serie de pedepse diferite dacă o femeie a comis adulterul în sine sau a fost femeia care a fost amanta. Un lucru care a fost mereu pus în dezbatere odată ce adulterul a fost adus împotriva ei a fost problema drepturilor ei fiind dezbrăcate de ea. Astfel de drepturi care sunt în dezbatere includ proprietatea și drepturile la zestrea ei, în anumite cazuri.

Sculptură pe peretele templului mortuar din Hatshepsut.

Surse diferite vorbesc despre pedepse dure pentru ambele părți implicate într-o relație adulteră, conturile timpurii susținând că, dacă o femeie ar fi fost găsită vinovată, ar putea să-și bage nasul și că un bărbat ar putea primi lovituri pentru astfel de acțiuni. Un astfel de om din care provin aceste surse este Diodorus, care era din Sicilia și istoric grec. Relatările sale, precum și altele ca ale lui, par a fi dure și ar trebui privite printr-o lentilă de scepticism la credibilitatea lor, deoarece majoritatea acestor relatări severe de pedepse provin din surse externe. În schimb, ar trebui să analizăm sursele care provin din diferitele dinastii și istorici egipteni care indică o pedepsire mai legalistă a anumitor zestre și drepturi de proprietate.

Mai ales, o femeie ar putea conduce chestiuni juridice fără ca un bărbat să o reprezinte. Cu toate acestea, femeia obișnuită încă își concentra timpul în jurul căminului și familiei. Când privim alte fațete ale căsătoriei și vieții de familie din Egiptul antic, femeile vremii aveau mai multă mână decât restul femeilor din culturile înconjurătoare. Dovada care a supraviețuit descrie de obicei afacerile interne ale căsătoriilor de elită și ale familiei, care par să picteze o imagine de egalitate mai mare în cadrul familiei. În cadrul culturii egiptene, familia și-a trasat descendența prin descendență matrilineală. Acest accent pus pe femei poate fi văzut și în modul în care drepturile de proprietate au fost transmise de la mamă la fiica. Un lucru care trebuie subliniat în acest sens este faptul că, chiar dacă drepturile de proprietate au fost trecute prin descendență matrilineală, aceasta nu înseamnă că bărbații au renunțat la controlul general al proprietății. Statutul egal între bărbați și femei în căsătorie în Egiptul antic poate fi interpretat și în modul în care bărbații și femeile sunt ilustrate în diferite forme de artă de a fi așezate împreună ca egale sau o femeie care stă în spate cu un braț în jurul soțului ei, de asemenea, aluzând la o relație de putere comună. . S-au descoperit, de asemenea, anumite inscripții care înfățișează aceste relații de putere, precum și enumerarea anumitor titluri pe care femeile de elită le-ar putea deține femeile, spre deosebire de omologii lor din alte regiuni ale lumii, le-au plăcut, de asemenea, să se afle în public și să poată deține afaceri. Aveau dreptul să poată lucra în afara casei, fie că este alături de soții lor sau deținând o afacere proprie. În interiorul căminului, opinia soției în chestiuni ar putea domni suprem sau poate avea o influență mare în anumite afaceri pentru a menține echilibrul în casă. Opinia lor ar putea fi exprimată atunci când vine vorba de negocierea contractelor în afara casei, dar nu întotdeauna ca broker principal. Un contract definitoriu al unei căsnicii egiptene antice care prevedea drepturile ambelor părți implicate a fost contractul de căsătorie. Contractele de căsătorie care au fost revizuite arată că în cazul divorțului sau chiar decesul soțului, averea și orice fonduri monetare i-ar fi fost acordate.

Câteva femei au devenit faraoni (Hatshepsut și Cleopatra), iar femeile au deținut funcții importante în guvern și comerț. Când a fost vorba de femei de elită din Egiptul antic, erau puține femei care au ajuns în vârful ierarhiei: să fie un faraon. Așa cum s-a enumerat anterior, cele mai cunoscute două sunt Hatshepsut și Cleopatra VII. Dețineau aceleași tipuri de drepturi și prestigiu ca omologii lor de sex masculin, dar stăpânirea lor nu era modalitatea comună de moștenire a tronului. În general, drepturile femeilor din Egiptul Antic erau considerate mai mari decât cele ale altor femei ale vremii, dar totuși aveau restricții la puterea lor. Fie că este vorba de limitarea anumitor interacțiuni publice sau de negocieri familiale sau chiar de reducerea drepturilor lor din cauza unei aventuri adultere, dar într-un sens teoretic în cele mai mari moduri prin care bărbații și femeile au împărtășit un fel echilibrat de drepturi în cadrul societății.

Legea hitită

Aceasta este o ilustrare a reginei hititei Puduhepa care, datorită unei tradiții a unei regine independente și active din punct de vedere politic, a putut să aibă o influență fără precedent în treburile regale hitite.


În dreptul hitit, existau părți în care femeile aveau drepturi similare bărbaților, precum și alte secțiuni în care erau tratate diferit sau inegal. În general, femeile aveau la fel de mult dreptul de a-și asculta cazurile legale ca și bărbații. Acesta este un aspect în care s-au bucurat de aceleași drepturi pe care și le-au făcut bărbații. În plus, femeilor hitite li s-a acordat și mai multă libertate în ceea ce privește locul lor în societate. De exemplu, nu au fost retrogradați în gospodărie; de fapt, erau deschiși să se alăture fiecărei cariere dacă doreau, chiar și armatei. Au fost, de asemenea, văzuți ca mai mulți egali în ceea ce privește căsătoria și dreptul de proprietate. Situația crescută a femeilor, cel mai probabil, s-a datorat rolului lor în naștere și la creșterea ulterioară.

În alte părți ale legii, aceștia erau mai puțin egali. În cazurile de adulter, au existat mai multe distincții care pot fi observate. În primul rând, dacă o soție era prinsă cu un alt bărbat de către soțul ei, el avea dreptul să o ucidă. Soția nu avea acest drept dacă soțul său era adulter. În al doilea rând, există și o diferență între femeile căsătorite și cele care erau singure.

De exemplu, nu au fost retrogradați în gospodărie; de fapt, erau deschiși să se alăture fiecărei cariere dacă doreau, chiar și armatei. Au fost, de asemenea, văzuți ca mai mulți egali în ceea ce privește căsătoria și proprietatea. Situația crescută a femeilor, cel mai probabil, s-a datorat rolului lor în naștere și la creșterea ulterioară.

În alte părți ale legii, aceștia erau mai puțin egali. În cazurile de adulter, au existat mai multe distincții care pot fi observate. În primul rând, dacă o soție era prinsă cu un alt bărbat de către soțul ei, el avea dreptul să o ucidă. Soția nu avea acest drept dacă soțul său era adulter. În al doilea rând, există și o diferență între femeile căsătorite și cele care erau singure. Moartea a fost pedeapsa tipică pentru comiterea adulterului dacă o femeie era căsătorită, fie că era vorba de soț atunci când a fost descoperită în act sau de către rege, care a acționat ca justiție principală după un proces. Cu toate acestea, pentru femeile singure, același comportament nu a fost deloc considerat drept o crimă. Sotul ar putea alege, de asemenea, să divorțeze de soție dacă el ar decide să-și păstreze viața în timpul procedurii sau dacă ar dori să o păstreze, voil-o pentru a semnifica publicului că starea ei a fost pusă la îndoială din cauza adulterului.

Violul este un alt exemplu de discriminare explicită. Locația a fost un factor important în determinarea cine a fost pedepsit. Bărbatul va fi penalizat doar dacă crima ar fi avut loc în afara locuinței. Dacă, în schimb, s-a produs în gospodărie, atunci femeile erau considerate vinovate și mustrate. Acest lucru se datora faptului că se presupunea că acordul ei în acest cadru a fost dat automat. Aici, bărbatul va fi pedepsit doar dacă este prins de soț în act.

Chiar dacă femeile hitite s-au bucurat de anumite drepturi în societate și gospodărie, ele au fost încă extrem de patriarhale. Cel mai în vârstă era încă la conducerea gospodăriei, chiar dacă rolul său nu era absolut și mai mult unul de supraveghere. În plus, femeile nu au fost consultate atunci când au fost luate decizii cu privire la acestea, cum ar fi aranjamentele de căsătorie.


În plus, există câteva imagini de femei care au fost capabile să obțină poziții puternice în societatea hitită. O femeie este o regină pe nume Puduhepa, care a putut avea o influență semnificativă în afacerile curte. Era cea mai cunoscută regină hitită și considerată de mulți dintre cele mai puternice femei din Orientul Apropiat. Era fiica unui preot și a soției lui Hattusili al III-lea. El s-a căsătorit cu ea în timpul întoarcerii de la luptă în bătălia de la Kadesh, când i s-a spus să se oprească de Ishtar. Ea a putut să devină regină când soțul ei a luat tronul hitit. De origine uragană, ea a putut să-și răspândească cultura de regină unde a avut un efect important asupra hititilor. Ea a fost, de asemenea, un conducător puternic pe cont propriu. Ea a participat activ la afacerile regale, iar influența sa în stat a continuat pentru o scurtă perioadă de la moartea lui Hattusili.

Această situație nu a fost de neconceput pentru hitii care, spre deosebire de contemporanii lor mesopotamieni, au conceput deja rolul reginei ca fiind relativ puternic și independent. Această deschidere către reginele politice i-a permis lui Puduhepa să aibă atâta influență. Cu toate acestea, chiar și prin aceste standarde, ea a fost implicată în mod unic. Savanții au atribuit această abilitate unei combinații a condiției prealabile de a trata reginele cu onoare și capacitatea lui Puduhepa de a exploata apropierea pe care o avea cu Hattusili, împreună cu dispoziția ei. De asemenea, ea a jucat un rol important în transformarea religioasă care a avut loc în timpul ei ca regină. Numele ei apare de mai multe ori în texte despre visuri de omagiu și a fost autoarea a două rugăciuni importante.

O ușurare din Muzeul de Artă Turc și Islamic înfățișându-l pe Kubaba drept o zeiță care era venerată de hititi.
Un alt exemplu de acceptare a hititilor a femeilor care dețin o putere semnificativă este Kubaba, care a fost o regină mesopotamiană care a stăpânit de la sine în timpul perioadei dinastice timpurii sau a lui Kish III. Ea este, de asemenea, singura femeie care se află pe lista regilor sumerieni. Cronica Weidner o menționează, de asemenea, ca „obținerea suveranității” de la Marduk. Numele ei este menționat favorabil de cărturari în textele de omagiu și o mare parte a domniei sale a fost extinsă pentru a include o porțiune considerabilă de legendă. Motivul pentru care este legată de hitii este pentru că a fost transformată într-o zeiță pe care ei o închinau. De fapt, avea un cult semnificativ în jurul ei. Prima dovadă a existenței ei ca divinitate este de la începutul secolului al XVIII-lea î.Hr. De asemenea, ea a fost venerată de alte societăți din Orientul Apropiat, inclusiv de către frigieni și asirieni. Era o zeiță-mamă care era adesea înfățișată de hitiți sub formă de pasăre.

Legea ateniană

Statueta din bronz a unei femei tinere citind (secolul 1 din urmă)

În dreptul antic atenian, femeile nu aveau multe dintre drepturile legale acordate omologilor lor bărbați. Aceștia au fost excluși să se prezinte în instanțele de judecată sau să participe la adunare. De asemenea, li s-a interzis legal angajarea în contracte în valoare de orice sumă importantă de bani.

Există o așteptare ca femeile respectabile să nu apară – sau chiar să fie discutate – în public. Istoricii se îndoiesc că acest ideal ar fi putut fi atins, cu excepția celor mai bogate femei.

Femeile din Atena clasică aveau dreptul la divorț, deși au pierdut toate drepturile asupra copiilor pe care i-au avut de către soț la divorț.

Dreptul roman

Legile legii Romei antice, precum legile legii din Atena antică, au defavorizat profund femeile. Cetățenia romană era împărțită și femeile puteau deține o formă de cetățenie de clasa a doua, cu anumite privilegii și protecții legale limitate, care nu erau disponibile pentru cetățeni, libertăți sau sclavi, dar nu sunt egale cu bărbații. Societatea și dreptul roman erau sexiste și extrem de patriarhale, iar legea interzicea femeilor să voteze, să îndeplinească funcții publice, să slujească în majoritatea preoțiilor civice sau să slujească în orice calitate în cadrul armatei romane.

În Republica timpurie, femeile erau întotdeauna sub controlul legal al unui bărbat; tatăl, soțul sau tutorele legal (tutela mulierum perpetua, de obicei rudă), care avea obligația să-și ofere aprobarea oficială pentru anumite acte juridice, de obicei implicând transferuri de proprietăți. Aceasta a fost reformată oarecum în cadrul lui Augustus, când a adoptat legi care să încurajeze familiile mai mari; femeilor care au născut cel puțin trei copii numiți i s-a permis să devină sui luris (propria persoană, emancipată legal) în caz de divorț sau decesul soțului ei, care nu este supusă tutelei juridice tutela.

Toți copiii născuți din căsătorie erau deținerea exclusivă a tatălui lor – i-au moștenit statutul social, numele și cetățenia. În caz de divorț sau decesul tatălui, copiii au rămas în custodia unică a tatălui sau a familiei sale. Copiii născuți în afara căsătoriei au moștenit statutul social, numele și cetățenia mamei lor decât dacă și până când tatăl i-a legitimat. În Imperiul timpuriu (secolele I-II sec. CE), fiicele aveau același drept ca și fiii să moștenească dacă un părinte ar muri în intestin (fără voință).

În Republica timpurie, controlul juridic și proprietatea unei femei au trecut de la tatăl său la soțul ei, iar aceasta a devenit supusă soțului său (sau a tatălui său) potestas.

Prin Republica Târzie, acest tip de căsătorie cu manus a fost în general abandonat (cu excepția patricienilor, deoarece anumite preoții erau disponibile exclusiv patricienilor născuți dintr-o căsătorie cu manus) pentru așa-numita „căsătorie liberă”. În această formă mai comună, mireasa a rămas sub potestele tatălui său, iar soțul său avea o putere juridică limitată asupra ei. În măsura în care o femeie romană într-o căsătorie gratuită a trăit dincolo de supravegherea zilnică a tatălui ei, se bucura de un grad mai mare de autonomie decât majoritatea femeilor din lumea antică. În Republica Târziu, divorțul și recăsătorirea erau relativ frecvente, deși unii considerau că este virtuos să se căsătorească o singură dată. Când tatăl ei a murit, ea a devenit sui iuris (de obicei mult mai devreme decât o femeie într-o căsătorie de manus). Un tată sau un soț ar putea, printr-o dispoziție din testamentul său, să îi permită soției sau fiicei sale să-și selecteze propria tutela, ceea ce i-ar permite să o înlocuiască pe una necooperantă. Dreptul unei mame de a deține proprietăți și de a dispune, făcând testament, i-ar putea oferi o anumită influență asupra fiilor săi adulți.

Proprietatea unei mirese într-o căsătorie gratuită nu s-a transformat în proprietatea soțului, ea a rămas sub controlul tatălui ei până când a trecut. [39] În Republica Târzie, existau femei care dețineau proprietăți substanțiale și controlau afaceri majore.

Pentru o perioadă, femeile romane au putut argumenta drept avocate în instanțe, dar o lege ulterioară le-a interzis să reprezinte interesele altora. Unele femei erau cunoscute a fi strategii juridice eficiente.

Adulterul a fost un act sexual ilicit (stuprum) determinat în întregime de statutul femeii. Dacă o femeie căsătorită făcea relații sexuale cu orice bărbat în afară de soțul ei, era vinovată de adulter. Cu toate acestea, dacă un bărbat căsătorit a făcut sex cu o femeie care nu era sau nu putea fi căsătorită legal, nu a existat nicio infracțiune.

Legea romană a recunoscut violul drept o crimă în care victima nu a vinovat. Violul a fost o crimă capitală. De drept, însă, violul nu poate fi comis decât împotriva unui cetățean în stare bună. Nu a existat nicio infracțiune de viol conjugal, și violarea unui sclav nu putea fi urmărită penal decât ca prejudiciu asupra proprietății proprietarului ei. Majoritatea prostituatelor din Roma antică erau sclavi, deși unii sclavi erau protejați de prostituția forțată printr-o clauză din contractul de vânzare.

Lucrând ca prostituată sau animatoare a făcut ca o femeie să fie supusă infamilor, pe baza faptului că, făcând corpul său disponibil public, ea și-a cedat efectiv dreptul de a fi protejată împotriva abuzurilor sexuale sau a violenței fizice.

In concluzie, vedem ca spre deosebire de cultele monoteiste (crestinism, mahomedanism si iudaism), drepturile femeilor au reprezentat o prioritate pentru cultele si traditiile pagane/politeiste.

Vezi și

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.