Comunicat: Gustul tubului încins în spitalul românesc

Un puternic incendiu a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, sâmbătă seară, iar 10 persoane au murit și 7 sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă. Acesta a încercat să îi salveze pe pacienți.

Totuși autoritățile au reacționat diferit față de cazul Colectiv pentru că ne conduce bravul PNL, însă ce ar fi să ne punem niște întrebări și la vot să sancționăm astfel de abateri?

Un puternic incendiu a izbucnit la Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, sâmbătă seară, iar 10 persoane au murit și 7 sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă. Acesta a încercat să îi salveze pe pacienți.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid. Aceștia erau în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.

Toți cei opt pacienți (cu vârste între 67 şi 86 de ani) au murit, iar în încercarea de a-i salva a fost grav rănit și medicul ATI de gardă, dr. Cătălin Denciu, care are arsuri grave pe mare suprafaţă din corp. El a fost transferat duminică la un spital din Belgia. Aici, specialiștii sunt optimiști în ce privește evoluția stării sale de sănătate, potrivit unor surse medicale.

De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare „foarte critică” și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU.

Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați la Iași.

Nu se ştie cauza oficială a incendiului. Prefectul de Neamţ acuză transferul recent al secției ATI de la etajul trei la etajul doi al spitalului, lucrări făcute fără avizul DSP, care era obligatoriu. La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că spitalul nu avea niciun fel de aviz DSP.

Însă conducerea spitalului susţine că aparatura de la ATI era nouă şi cele două secţii unde a avut loc incendiul aveau aviz DSP pentru circuite.

Sâmbătă seara, surse judiciare apropiate anchetei au declarat, pentru SpotMedia.ro, că incendiul ar fi pornit din mijlocul salonului, unde erau un ventilator mecanic și un aparat electronic pentru perfuzie – injectomat.

Parchetul General a început cercetarea penală pentru ucidere din culpă.

Având în vedere cele relatate anterior trebuie să ne gândim foarte bine și să facem o analiză în comparație cu cazul Colectiv ce l-a avut direct răspunzător pe premierul de atunci, Victor Ponta și PSD. Deși nu sunt fan PSD nu pot să nu observ discursul sărac al presei și al opiniei publice legat de acest subiect, cât și blazarea responsabililor din sănătate, a președintelui României și a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru pentru că nu-i așa de când avem PNL la conducere nu mai putem vorbi de corupție sau pete, deoarece acestea erau atributul „ciumei roșii”.

 

Ca să privim în oglindă concret diferența dintre abordare și totodată ipocrizia șefului statului vă las două manifestări. Prima privește cazul de la Piatra Neamț și al doilea cazul Colectiv.

Este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Spitalul din Neamț. Tocmai vin din biserică, unde cu toții ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanțe familiilor îndurerate, iar celor care au supraviețuit însănătoșire grabnică! Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situații similare și, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România

În 2015, Klaus Iohannis i-a cerut premierului de atunci al României, Victor Ponta demisia din funcția sa ca urmare a numeroaselor morți și răniți din cazul Colectiv deși în deschiderea ședinței de Guvern de sîmbătă, 31 octombrie 2015, premierul Victor Ponta a anunțat, ca măsură provocată de Tragedia de la Clubul Colectiv controlarea la sînge în toată țara a cluburilor. El s-a adresat astfel lui Gabriel Oprea și Raed Arafat:

« Săptămîna viitoare să veniți rapid cu un plan de verificare în toată țara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sînt o mulțime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificăm… Bun, știu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificați dumneavoastră că la nevoie noi sîntem cei care intervenim, nu primăria, și vreau să veniți săptămîna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întîlnesc oameni și există aceste situații. »

În loc de concluzie, căci România nu merită concluzii acum, ci pe 6 decembrie

Astfel exact ca și în cazul colectiv pe 6 decembrie 2020 vom fi chemați iarăși la vot și va trebui să votăm în baza propriei conștiințe și a merituozității de care acest Guvern a dat dovadă în ultimele 9 luni de la gafele cu educația online, supărarea lui Orbán pe democrație și pe majoritatea parlamentară, fixația președintelui pe PSD în locul unor soluții și practici concrete, criza de medicamente pentru tratarea cancerului, diabetului și a problemelor cu tiroida, votul contra drepturilor omului (legea identității de gen și refuzul legalizării parteneriatului civil) și până la incidentul de la ATI după ce au blocat posturi în sistemul public de sănătate și nu au achiziționat aparatură și modernizat spitalele.

Demonstrați-le că bem puterea și că nu ne pot duce cu zăhărelul dacă vrem o României a tuturor și nu a unora ce ii folosesc pe alții.

Vezi și

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.