Despre necesitatea reabilitarii in locul incarcerarii

Am scris ieri despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr.194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare al colegei, Lavinia Cosma făcut ”pe genunchi” pe când aceasta era la USR PLUS.

Lavinia Cosma, deputat USRPLUS 2016-2020 / Sursa foto: laviniacosma.ro

Despre aceasta am spus ca proiectul de lege este doar o bătaie de joc, care a intrat in lege deoarece in loc sa cuprindă măsuri de reintegrare in societate și eliberare ne propune pedepse cu închisoarea majorate pana la 15 ani.

Totodata ea nu s-a gândit sa reglementeze lipsa de previzibilitate a legii, având in vedere ca lasă la latitudinea procurorului sa spună ce e sau nu consum personal și ce e trafic (nu avem gramaje, metode de depozitare sau alte elemente constitutive după care sa fie separat traficul de consum).

O alta chestiune e conflictul cu alte acte normative, precum Proiectul Victoria al Partidul Social Democrat care urmărește legalizarea in scop medical a canabisului și a produselor derivate.

In aceleași timp ea nu tine cont de Directiva Europeana de legalizare a consumului de cannabis in scop recreațional și de faptul ca acesta nu este periculos pentru consumul uman, având nenumărate efecte pozitive, așa cum reiese din cercetarea lui Cristian-Mihai Dide, condusă la nivel național.

Cu toată stima pentru restul activității parlamentare și politice a doamnei nu pot sa nu mă exprim și sa zic ca și aceasta lege se regăsește in circuitul legilor sănătoase și orientare spre viitor.

Speram ca cineva sa o îmbunătățească și sa o schimbe și sa înțelegem ca statul trebuie orientat spre cetățean și reinserție socială.

Proiectul de lege și forma adoptată aici:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18169

Vezi și

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.