Astăzi, în ultima zi din această sesiune parlamentară, Camera Deputaților a votat pentru o serie de schimbări esențiale prin care îmbunătățim viața tinerilor în România.

Cu 271 de voturi „pentru” și doar 2 „împotrivă” am adoptat Legea tineretului prin care venim în ajutorul și sprijinul tinerilor, mai ales a celor vulnerabili.

Mă bucur că partidele parlamentare au arătat în sfârșit la unison că pot pune interesul cetățenilor noștri mai presus decât cel al partidului.

Cu atât mai mult în condițiile în care, anual, ne pleacă mii de tineri din țară în căutarea unui sistem de educație mai bun și a unui trai mai bun și datoria noastră, e să aducem o îmbunătățire reală a vieții lor prin modificări la nivelul legislației, prin care să descurajăm acest fenomen.

Consider că, prin măsurile adoptate astăzi, facem un pas înainte.

În primul rând, legea stabilește că tânărul este cetățeanul român, străin sau apatrid, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani.

În al doilea rând, legea stabilește următoarele măsuri:

• tinerii din grupuri vulnerabile care doresc să urmeze una din formele de învățământ superior din sistemul public beneficiază de gratuitate privind taxele de admitere și de școlarizare, cazare în căminele și internatele instituțiilor de învățământ superior, respectiv de locuri bugetate garantate;
• statul sprijină construcția sau achiziția de locuințe în proprietate pentru tineri și familiile tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, acordându-le facilități, inclusiv financiare, în acest sens;
• statul acordă sprijin tinerelor mame, prin crearea unor posibilități de a ocupa locuri de muncă cu jumătate de normă (part-time job-uri);
• tinerii sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, pentru o perioadă de 1 an, tinerii aflați la prima încadrare în muncă.

Este esențial ca măsurile din acest proiect de lege să fie susținute financiar prin alocări specifice în bugetul de stat consolidat, prin urmare, îmi exprim speranța că vom vedea aceeași coerență și în plan guvernamental.

Vezi și

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: