În luna mai a anului trecut, 2022, am fost invitat în calitate de președinte al Consiliului Tinerilor Instituționalizați și al THE NEW PAGAN DAWN în Comisia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea direcțiilor generale de asistență socială și protecție a copilului (DGASPC) din Senatul României pentru a identifica viciile legislative ce permit existența unor astfel de abuzuri în DGASPC-uri.
Alături de mai multe organizații din societatea civilă, autorități, furnizori de servicii sociale, persoane publice etc am identificat o serie de erori cuprinse în HOTĂRÂRE nr. 27 din 27 martie 2023 cu privire la Raportul Comisiei de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea direcțiilor generale de asistență socială şi protecție a copilului (DGASPC) emisă de Senatul României și publicată în Monitorul Oficial nr. 257 din 28 martie 2023.
Printre observațiile punctate de noi și reținute de Comisie în Raport enumerăm:
1. Inexistenta normelor de aplicare a Legii nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilulu;
2. Neaplicarea/aplicarea defectuoasă a Metodologiei Cadru privind prevenirea și intervenția in echipa multidisciplinară și în rețea in situații de violență asupra copilului și de violență în familie, aprobată prin HG nr. 49 din 19 ianuarie 2011;
3. Evaluarea personalului non-comprehensivă sau evaluarea defectuoasă;
4. Corupția si birocrația;
5. Lipsa cursurilor de formare pe tematica violenței a cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial din subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC)
6. Lipsa parteneriatelor Stat – ONG
Intervenția la Senat a fost susținută de de mine în Comisia din data de 10 mai 2022. Punctele susținute se regăsesc în Raport la pagina 29-30.
Evidențiez că pe lângă faptul că acest raport în esență, inafară de publicarea unui ”ghid” nu produce nimic, nicio lege, nicio completare a vidurilor și lipsurilor legislative, nimic. Ba mai mult au cenzurat subiecte sensibile tabu precum discriminarea, hărțuirea, bullyingul și asta în contextul în care valurile de sinucideri și conflicte se nasc tocmai din cauza faptului că tinerii și copii de astăzi nu își mai ascund apartenențe, iar adulții nu îi acceptă.
Deci vreau să vă adresez, o singură întrebare dragi guvernanți. Băgăm sub preș pentru că avem urechile sensibile și ne facem că lucrăm?
Raportul aici https://drive.google.com/file/d/1nG99F0fyf86mXzOHjPDzJYSJsvUrgwB8/view?usp=sharing