­čôó Reflec╚Ťii asupra unei experien╚Ťe academice

M-am decis s─â v─â povestesc situa╚Ťia mea academic─â prin care trec din iunie 2023 ├«ncep├ónd. Mai ├«nainte de a povesti acest aspect am s─â v─â spun de ce am ales s─â fac studii de teologie ╚Öi studii religioase ╚Öi de ce am ales Facultatea de Teologie Romano-catolic─â a Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti ca fiind potrivit─â pentru mine.

Am fost crescut ├«ntr-un mediu catolic, fapt pentru care dezvoltarea mea imp─ârt─â╚Öe╚Öte o serie de valori cu acest mediu ╚Öi cu familia ├«n care am crescut. Din respectul pentru acest mediu am considerat c─â parcursul meu academic trebuie s─â fie aproape de aceast─â Biseric─â ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âm├óntul promovat de ea, pe care ├«l respect pentru umanitatea ╚Öi organizarea sa. De mic am visat s─â urmez cursurile Facult─â╚Ťii de Teologie Romano-catolic─â de la Bucure╚Öti ╚Öi pot spune c─â am reu╚Öit.

Religia mea s-a schimbat, iar orientarea sexual─â pe care am descoperit-o e umpic diferit─â dec├ót mentalit─â╚Ťile din Rom├ónia, dar nu am f─âcut un brand din asta ╚Öi nu am afi╚Öat ostentativ chestiunile ce privesc via╚Ťa mea intim─â. Facultatea la care am fost admis acum 3 ani ╚Ötia foarte bine de religia ╚Öi orientarea mea sexual─â, iar ├«n cei 3 ani de studen╚Ťie nu am discutat de aceste aspecte, dec├ót dac─â am fost ├«ntrebat ╚Öi foarte scurt. Am r─âspuns ╚Öi r─âspund oamenilor pentru c─â eu cred ├«n transparen╚Ť─â.

Totu╚Öi, dup─â ce am absolvit, de╚Öi chiar cu dou─â zile se descoperiser─â ni╚Öte restan╚Ťe care ├«n mod normal nu existau, mai ales c─â eu luam burs─â ╚Öi ├«n mod normal dac─â nu e╚Öti integralist nu iei burs─â am avut trei examene. Aceste dou─â examene sunt compuse din dou─â probe scrise (prob─â de teologie ╚Öi specialitate studii religioase), respectiv sus╚Ťinerea oral─â a tezei.

De men╚Ťionat, este c─â teza, titlu ╚Öi cuprins a fost aprobat─â cu aproape 1 an ├«nainte, pe 6 decembrie 2022 atunci c├ónd Facultatea a luat la cuno╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi nu a formulat obiec╚Ťii ╚Öi mai ├«nainte atunci c├ónd profesorul coordonator a fost deacord.

├Än ziua examenului de licen╚Ť─â din 22 iunie 2023, comisia format─â din 2 profesori ╚Öi Decanul Facult─â╚Ťii a ├«nceput s─â zbiere dup─â ce am prezentat lucrarea ╚Öi a ├«nceput s─â spun─â c─â el, personal nu este deacord cu aceast─â lucrare ╚Öi c─â nu am voie s─â folosesc termenul ÔÇ×HolocaustÔÇŁ. S-au f─âcut imixtiuni ├«n via╚Ťa mea privat─â f─âr─â drept ╚Öi am ie╚Öit pl├óng├ónd din sal─â, fiind f─âcut de r├ós de fa╚Ť─â cu profesorii, comisia, absolven╚Ťii de programe de licen╚Ť─â ╚Öi master. La festivitatea de absolvire ca o ├«ncercare de scuze am fost premiat.

Dup─â tot acest incident, ini╚Ťial vroiam s─â m─â lupt cu ei, ├«ns─â am acceptat s─â nu fiu conflictual ╚Öi am f─âcut o alt─â lucrare ÔÇ×Credin╚Ťele religioase ├«n spa╚Ťiul rom├ónescÔÇŁ, lucrare ├«n care profesorul coordonator ├«nafar─â de o ├«nt├ólnire nu s-a implicat ╚Öi am fost ajutat de un alt profesor, iar mai apoi aceast─â coordonatoare nu a vrut s─â semneze lucrarea de licen╚Ť─â nou─â. Am trimis mai multe emailuri ╚Öi mesaje coordonatorului ╚Öi Decanului (care m-a trimis ├«napoi la coordonator), precum ╚Öi la Arhiepiscopia Romano-catolic─â din Bucure╚Öti care m-a trimis ├«napoi la Decan. Toate aceste demersuri nu s-au soldat cu o reac╚Ťie. Singura reac╚Ťie a coordonatorului a fost un apel ├«n care m-a informat cum religia mea e o problem─â, cum nu voi fi primit ├«n licen╚Ť─â ╚Öi master din cauza asta ╚Öi cum eu dac─â dau ├«n judecat─â Facultate.

Ca urmare a pasivit─â╚Ťii institu╚Ťionale am fost for╚Ťat s─â depun vechea lucrare, am├ónat─â ini╚Ťial ÔÇ×Holocaustul P─âg├ón ├«n spa╚Ťiul rom├ónescÔÇŁ dup─â ce 2 luni nu am avut somn c─â am lucrat la o lucrare nou─â de licen╚Ť─â care nu a fost evaluat─â de coordonator. La depunerea ini╚Ťial─â secretara Facult─â╚Ťii a ├«nceput s─â fac─â panaram─â ╚Öi s─â refuze nejustificat primirea lucr─ârii, spun├ónd s─â ies din biroul ei, fapt pentru care am chemat Poli╚Ťia. ╚śi aceasta s-a b─âgat ├«n via╚Ťa mea privat─â folosindu-se de religia mea ╚Öi felul ├«n care m─â ├«mbrac tocmai pentru a ├«mi respinge lucrarea, iar c├ónd invocam legea se sim╚Ťea jignit─â ╚Öi intimidat─â ori ├«mi spunea c─â sunt arogant.

Totodat─â, am fost pus ├«n ├«ncercarea de a fi blocat s─â iau tot felul de documente inventate precum acord de folosire a termenului ÔÇ×HolocaustÔÇŁ de la Institutul Na╚Ťional pentru Studierea Holocaustului, ori adeverin╚Ť─â c─â beneficiez de m─âsur─â social─â pentru a justifica nu ╚Ötiu ce, c─âci f─âr─â de ele nu a╚Ö avea dreptul de a depune. Mi s-a spus inclusiv c─â se vor anula cei trei ani de studiu ╚Öi toate examenele dac─â am curajul s─â m─â opun, iar oamenii ce m─â ajut─â au fost intimida╚Ťi.

Dup─â ce am trimis un email ├«n care explicam abuzul ├«n serviciu ╚Öi am sus╚Ťinut c─â vin cu Poli╚Ťia dac─â nu mi se permite s─â depun lucrarea am depus cu succes lucrarea de licen╚Ť─â.

SAGA CONTINU─é, iar DREPTURILE se c├ó╚Ötig─â GREU ╚Öi se pierd extrem de U╚śOR! M-am l─âsat surprins ╚Öi pot spune c─â am fost ╚Öocat!

____

Prezenta postare nu constituie un atac adus colectivului academic (studen╚Ťi, profesori, preo╚Ťi, etc), colectivului Facult─â╚Ťii, Facult─â╚Ťii de Teologie Romano-catolic─â, Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, Bisericii Catolice, unor persoane ori credin╚Ťei catolice. Scopul este de a informa, de a fi transparent ╚Öi de a sanc╚Ťiona abuzurile unora din Universit─â╚Ťi printr-o campanie de con╚Ötientizare derulat─â de studen╚Ťi ╚Öi profesori martori sau implica╚Ťi ├«n situa╚Ťii de abuz.

#DrepturiAcademice #EducatieFaraAbuz #olteanucosmin

Vezi și

Las─â un r─âspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.