M-am decis să vă povestesc situația mea academică prin care trec din iunie 2023 începând. Mai înainte de a povesti acest aspect am să vă spun de ce am ales să fac studii de teologie și studii religioase și de ce am ales Facultatea de Teologie Romano-catolică a Universității București ca fiind potrivită pentru mine.

Am fost crescut într-un mediu catolic, fapt pentru care dezvoltarea mea impărtășește o serie de valori cu acest mediu și cu familia în care am crescut. Din respectul pentru acest mediu am considerat că parcursul meu academic trebuie să fie aproape de această Biserică și învățământul promovat de ea, pe care îl respect pentru umanitatea și organizarea sa. De mic am visat să urmez cursurile Facultății de Teologie Romano-catolică de la București și pot spune că am reușit.
Religia mea s-a schimbat, iar orientarea sexuală pe care am descoperit-o e umpic diferită decât mentalitățile din România, dar nu am făcut un brand din asta și nu am afișat ostentativ chestiunile ce privesc viața mea intimă. Facultatea la care am fost admis acum 3 ani știa foarte bine de religia și orientarea mea sexuală, iar în cei 3 ani de studenție nu am discutat de aceste aspecte, decât dacă am fost întrebat și foarte scurt. Am răspuns și răspund oamenilor pentru că eu cred în transparență.
Totuși, după ce am absolvit, deși chiar cu două zile se descoperiseră niște restanțe care în mod normal nu existau, mai ales că eu luam bursă și în mod normal dacă nu ești integralist nu iei bursă am avut trei examene. Aceste două examene sunt compuse din două probe scrise (probă de teologie și specialitate studii religioase), respectiv susținerea orală a tezei.
De menționat, este că teza, titlu și cuprins a fost aprobată cu aproape 1 an înainte, pe 6 decembrie 2022 atunci când Facultatea a luat la cunoștiință și nu a formulat obiecții și mai înainte atunci când profesorul coordonator a fost deacord.
În ziua examenului de licență din 22 iunie 2023, comisia formată din 2 profesori și Decanul Facultății a început să zbiere după ce am prezentat lucrarea și a început să spună că el, personal nu este deacord cu această lucrare și că nu am voie să folosesc termenul „Holocaust”. S-au făcut imixtiuni în viața mea privată fără drept și am ieșit plângând din sală, fiind făcut de râs de față cu profesorii, comisia, absolvenții de programe de licență și master. La festivitatea de absolvire ca o încercare de scuze am fost premiat.
După tot acest incident, inițial vroiam să mă lupt cu ei, însă am acceptat să nu fiu conflictual și am făcut o altă lucrare „Credințele religioase în spațiul românesc”, lucrare în care profesorul coordonator înafară de o întâlnire nu s-a implicat și am fost ajutat de un alt profesor, iar mai apoi această coordonatoare nu a vrut să semneze lucrarea de licență nouă. Am trimis mai multe emailuri și mesaje coordonatorului și Decanului (care m-a trimis înapoi la coordonator), precum și la Arhiepiscopia Romano-catolică din București care m-a trimis înapoi la Decan. Toate aceste demersuri nu s-au soldat cu o reacție. Singura reacție a coordonatorului a fost un apel în care m-a informat cum religia mea e o problemă, cum nu voi fi primit în licență și master din cauza asta și cum eu dacă dau în judecată Facultate.
Ca urmare a pasivității instituționale am fost forțat să depun vechea lucrare, amânată inițial „Holocaustul Păgân în spațiul românesc” după ce 2 luni nu am avut somn că am lucrat la o lucrare nouă de licență care nu a fost evaluată de coordonator. La depunerea inițială secretara Facultății a început să facă panaramă și să refuze nejustificat primirea lucrării, spunând să ies din biroul ei, fapt pentru care am chemat Poliția. Și aceasta s-a băgat în viața mea privată folosindu-se de religia mea și felul în care mă îmbrac tocmai pentru a îmi respinge lucrarea, iar când invocam legea se simțea jignită și intimidată ori îmi spunea că sunt arogant.
Totodată, am fost pus în încercarea de a fi blocat să iau tot felul de documente inventate precum acord de folosire a termenului „Holocaust” de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului, ori adeverință că beneficiez de măsură socială pentru a justifica nu știu ce, căci fără de ele nu aș avea dreptul de a depune. Mi s-a spus inclusiv că se vor anula cei trei ani de studiu și toate examenele dacă am curajul să mă opun, iar oamenii ce mă ajută au fost intimidați.
După ce am trimis un email în care explicam abuzul în serviciu și am susținut că vin cu Poliția dacă nu mi se permite să depun lucrarea am depus cu succes lucrarea de licență.
SAGA CONTINUĂ, iar DREPTURILE se câștigă GREU și se pierd extrem de UȘOR! M-am lăsat surprins și pot spune că am fost șocat!
____
Prezenta postare nu constituie un atac adus colectivului academic (studenți, profesori, preoți, etc), colectivului Facultății, Facultății de Teologie Romano-catolică, Universității București, Bisericii Catolice, unor persoane ori credinței catolice. Scopul este de a informa, de a fi transparent și de a sancționa abuzurile unora din Universități printr-o campanie de conștientizare derulată de studenți și profesori martori sau implicați în situații de abuz.
#DrepturiAcademice #EducatieFaraAbuz #olteanucosmin